Deel deze pagina

Benodigde papieren

Welke documenten moeten er allemaal op orde zijn. Hoe staat het met de financien van de leerling?

Stageovereenkomst

Zoals u weet is het belangrijk dat uw leerling en het stagebedrijf een zo compleet mogelijke stageovereenkomst sluiten. Hiervoor bestaat een handig online hulpmiddel van European Mobility. Via de website kunt u een meertalige overeenkomst maken waarin alles geregeld is.

Werkvergunning

In veel landen kunnen leerlingen alleen stage lopen met een werkvergunning. U vindt meer informatie per land op Wilweg.nl. AgriTrainee kan alle documenten regelen om de werkvergunning aan te vragen. Als de vergunning binnen is, kan uw leerling een vliegticket boeken. Soms is hij of zij verplicht om deel te nemen aan een oriƫntatiebijeenkomst in Nederland of het stageland

Identiteitspapieren

Een identiteitskaart is toegestaan voor EU-landen. Daarbuiten is een geldig paspoort verplicht. In een land waarvoor een visum verplicht is, moet het paspoort soms nog 3, 6 of zelfs 12 maanden geldig zijn. Voor de aanvraag van een (nieuw) paspoort of een identiteitskaart kan uw leerling terecht bij de gemeente. Dit duurt ongeveer een week.

Visa

  • Binnen de Europese Unie heeft uw leerling geen visum nodig. Buiten de EU kunnen andere regels gelden. Afhankelijk van de bestemming duurt het verkrijgen van een visum tussen de 3 dagen en de 4 weken of zelfs langer. Kijk voor meer informatie op de website van CIBT Visumdienst.
  • Wanneer AgriTrainee het visum voor uw leerling regelt, zorgen wij voor alle nodige documenten. De leerling gaat vervolgens zelf naar de ambassade voor het visum. Wij maken hiervoor een afspraak.

Financiering

  • Leerlingen die stage lopen in het buitenland, kunnen gebruik blijven maken van studiefinanciering. De OV-kaart kan worden omgezet in een vergoeding.
  • Bij de meeste van onze buitenlandse stagebedrijven ontvangt uw leerling salaris. Zo kunnen de gemaakte kosten (deels) worden terugverdiend.
  • Ook zijn er beurzen beschikbaar voor een stage in sommige landen. Voor informatie per land kunt u kijken op Wilweg.nl.
  • Binnen de EU is er subsidie mogelijk voor leerlingen van mbo-beroepsopleidingen via het Nationaal Agentschap Leonardo da Vinci.
  • De subsidieaanvraag moet meestal door de onderwijsinstelling worden gedaan. Kijk voor details in het Handboek Mobiliteit (pdf).