Deel deze pagina

Voorbereiding

Naast het regelen van de praktische zaken – zoals een stageovereenkomst en visum – komt er meer kijken bij een succesvolle stage in het buitenland. In de praktijk blijkt namelijk dat veel leerlingen vroegtijdig terugkomen. Zonde!

Een buitenlandstage vraagt om een investering in geld en tijd. Ook wil uw leerling er studiepunten mee verdienen. U kunt de leerlingen helpen om zich goed voor te bereiden tijdens speciale bijeenkomsten. Hierbij kunt u de leerlingen opdrachten geven. Benadruk ook de voordelen van een buitenlandstage:

  • andere mensen leren kennen
  • avontuur
  • andere cultuur leren kennen
  • het staat goed op je cv
  • andere manier van werken leren
  • een vreemde taal in de praktijk gebruiken
  • zelfstandigheid vergroten
 

Heimwee

Ook heimwee komt tijdens een buitenlandstage veel voor. Bereid de leerlingen hierop voor. Heimwee kan namelijk heel heftig zijn maar gaat vaak na een aantal dagen ook weer over. Het is dan zonde om te snel weer naar huis te gaan.


Wat is heimwee

Heimwee betekent letterlijk een pijnlijk verlangen naar thuis. Het roept de gedachte op aan vertrouwde straten, bekende stemmen in je eigen taal, je moeder die je lievelingseten maakt, je eigen bed, etc. Het is een knagend gevoel van tranen achter je ogen, een gat in je maag en pijn in je hoofd. Je komt er moeilijk vanaf.
De een heeft er last van, de ander niet. Waarom? Heimwee wordt veroorzaakt door een combinatie van opvoeding, aanleg en de ervaringen. Als iemand gevoelig is voor heimwee, kan hij of zij een paar dingen van thuis meenemen. Ook helpt het om de retourdatum open te houden, zodat hij of zij naar huis kan gaan.

Zo kunt u helpen

Heeft een van uw leerlingen last van heimwee? Het advies is om niet meteen naar huis te vertrekken. Vaak verdwijnt heimwee na een paar dagen. Zo niet, dan kan teruggaan altijd nog. Drie tips die uw leerling kunnen helpen:

  1. Onderneem leuke dingen en denk positief over de plek waar je bent.
  2. Neem contact op met medeleerlingen die in de buurt stage lopen.
  3. Ga niet elke dag contact aan met Nederland via skype of msn. Dan kom je niet los en wordt het alleen maar moeilijker.