Deel deze pagina

Checklist buitenlandstage

Een buitenlandstage is een prachtige ervaring. Wel vraagt het om een goede voorbereiding en heel wat regelwerk. 10 punten om écht aan te denken.

1. Naar welk land?

De eerste keuze is in welk land je stage wilt lopen. Zoek je meer informatie over de mogelijkheden qua (groene) stages in de verschillende landen? Kijk dan eens hier.

2. Verzekeringen

Als je stage gaat lopen in het buitenland, is een ‘gewone’ reisverzekering niet genoeg. AgriTrainee kan eventueel zorgen voor de benodigde verzekering. Jij en de thuisblijvers kunnen dan tijdens je stage altijd contact met ons opnemen bij vragen of een noodgeval. Regel je het zelf? Laat je dan heel goed informeren door een verzekeraar. Bijvoorbeeld IPSISIS of Tasman.

3. Financiering

Als je stage gaat lopen in het buitenland, kun je gebruik blijven maken van studiefinanciering. Ook zijn er beurzen beschikbaar voor een stage in sommige landen. Kijk hiervoor op Wilweg/financiering of neem voor actuele informatie contact met ons op. Binnen de EU is er subsidie mogelijk via het Nationaal Agentschap Leonardo da Vinci.

Tip: bij de meeste van onze buitenlandse stagebedrijven ontvang je salaris. Je kunt zo de gemaakte kosten (deels) terugverdienen.

4. Vaccinaties

Voor sommige landen is vaccinatie verplicht. Hier lees je alles over op de website van het Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Vaak maak je een afspraak bij de regionale GGD voor vaccinatieadvies. Plan deze afspraak ten minste 2 à 3 maanden van tevoren in.

5. Visum & werkvergunning

Binnen de Europese Unie heb je geen visum nodig. Buiten de EU gelden andere regels. Afhankelijk van de bestemming duurt het krijgen van een visum tussen de 3 dagen en de 4 weken. Soms langer, dus informeer vooraf! Kijk voor meer informatie op NV&AI  of   CIBT Visumdienst en selecteer 'tijdelijke werkvergunning'.

Buiten de EU mag je meestal alleen stage lopen met een werkvergunning. In sommige landen, zoals de USA, is het niet mogelijk om zelf een werkvergunning aan te vragen. In die gevallen moet dit via een organisatie doen die door de overheid van het betreffende land is gemachtiigd om visums aan te vragen. Hierover vind je meer informatie bij de ambassades van de betreffende landen. Ook voor deze landen kan AgriTrainee alle documenten regelen om de werkvergunning aan te vragen. Als je vergunning binnen is, kun je een vliegticket boeken. Soms ben je verplicht om deel te nemen aan een oriëntatiebijeenkomst in Nederland of in het land waar je stage gaat lopen.

6. Identiteitspapieren

Een identiteitskaart is toegestaan voor EU-landen. Daarbuiten is een geldig paspoort verplicht. In een land waarvoor een visum verplicht is, moet het paspoort soms nog 3, 6 of zelfs 12 maanden geldig zijn. Voor de aanvraag van een (nieuw) paspoort of een identiteitskaart kun je terecht bij je gemeente. Dit duurt ongeveer een week.

7. Stageovereenkomst

Wat zijn de verwachtingen van de stage en wie is waarvoor verantwoordelijk? Een duidelijke stageovereenkomst is heel belangrijk en kan juridische gevolgen hebben. Hiervoor bestaat een handig online hulpmiddel. Via de website kun je een overeenkomst maken waarin alles geregeld is, in het Nederlands én in de taal van het land waar je heen gaat.

8. Europees cv

De website Europass.nl biedt allerlei informatie, van tips over solliciteren in het buitenland tot het ‘Europass CV’: dé Europese standaard voor een cv. Het cv is in alle EU-talen aanwezig. Het cv kun je naar wens aanvullen met documenten over je taalvaardigheid, werkervaring en diploma’s.

9. Alles zelf regelen?

Je kunt zelf een stage voorbereiden met behulp van alle informatie op deze site. Of AgriTrainee kan jou het werk uit handen nemen, zoals het vinden van een stagebedrijf en het aanvragen van een visum. Zo weet je zeker dat alles volgens de regels wordt georganiseerd en kun je in het buitenland altijd terugvallen op onze hulpservice. Goed geregeld!