Deel deze pagina

Tips na aankomst

je komt aan op de plek van bestemming, eindelijk. En dan? Onderstaande tips helpen je om een goede start te maken.

1. Meld je aanwezigheid

In veel landen is het verplicht om jezelf te melden bij de lokale organisatie die jou heeft geholpen met jouw visum. Neem na aankomst contact met hen of de bemiddelende organisatie in Nederland op. Volg de instructies op die je hebt ontvangen om je bijvoorbeeld aan te melden bij de Social Security.

2. Contract bespreken & wederzijdse verwachtingen

In je stageovereenkomst staan afspraken over je uren en het eventuele salaris. Bespreek deze afspraken met je stagebegeleider op het bedrijf. Overleg zo snel mogelijk over de wederzijdse verwachtingen. Hoe langer je hiermee wacht, hoe lastiger het wordt om deze zaken aan te roeren.

3. Seizoensgebonden werk

Bedenk wel dat je seizoensgebonden werk doet waarbij je soms meer uren maakt. Bespreek of dit wordt uitbetaald of dat je hier vrije tijd voor krijgt.

4. Stagedagboek maken

Op de website van ReisMee maak je eenvoudig een stagedagboek. Deel je ervaringen, foto's en video's met iedereen in Nederland.

5. Mobiele telefoon

In veel landen heb je weinig tot geen bereik buiten de grote steden. Koop een telefoonkaart ter plekke, anders wordt het erg duur.

6. Paspoort verloren?

Wanneer je tijdens je verblijf je paspoort verliest, neem dan contact op met het Nederlandse consulaat. Zo regel je alles goed, op tijd voor je terugreis.

7. Let op je salaris

Let erop dat je salaris op tijd wordt uitbetaald. Het is niet slim om dit meer dan een maand te laten oplopen. Schakel hulp in als je niet wordt uitbetaald.

8. Pas je aan

In elk land gelden andere normen, waarden en gewoonten. Pas je zo veel mogelijk aan. Anders kun je mensen onbewust beledigen. Kijk ter voorbereiding eens hier

9. In hun waarde laten

Zeg nooit tegen mensen in je stagebedrijf: “Oh, bij ons doen wij dat heel anders en veel beter!” Dat komt niet prettig over en kan de relatie verstoren.

10. Leer mensen kennen

Ga je voor een lange periode? Word dan lid van een sportvereniging of een (plattelands)jongerenclub. Zo kun je meer mensen leren kennen.

Waar vind ik een leerbedrijf?

op www.aequor.nl kun je snel een keuze maken in leerbedrijven uit verschillende landen

Vind een erkend leerbedrijf in het buitenland