Deel deze pagina

Michael in Suriname

Michael Lagerweij liep stage in Suriname: “Ik ben al gevraagd om van de zomer terug te komen!”Michael Lagerweij (19) volgt een hoveniersopleiding aan het Wellantcollege in Houten. Hij liep tien weken stage in Paramaribo bij stichting RiKa. Michael: “Een prachtervaring waarin ik veel heb geleerd, vooral ook op persoonlijk vlak.”

Afgelopen najaar was de vertegenwoordiger van stichting RiKa in Nederland om zijn stichting te promoten. Michael vertelt: “Hij zocht ook twee stagiaires om hem in Suriname te versterken. Daarom werd er een bijeenkomst verzorgd voor studenten. Er zaten 30 man in de zaal, die allemaal geïnteresseerd waren. Uiteindelijk werd ik met mijn studiegenoot Jeron gekozen voor de stageplek. Super!” 

Mooie uitdaging

Michael wist al langer dat hij graag stage wilde lopen in het buitenland. Hij vertelt: “Tijdens mijn studie krijg je één keer deze kans, in je vierde leerjaar. Dit wilde ik heel graag. Het is toch een avontuur. Ik koos voor Suriname omdat je hier Nederlands kunt spreken. Ik heb nou niet bepaald een talenknobbel... Ook leek de opdracht me een mooie uitdaging. Stichting RiKa werkt met een pittige doelgroep.”

Plek in de samenleving

Stichting RiKa begeleidt onder meer psychiatrische patiënten, drugsverslaafden en daklozen. Michael: “De begeleiders, coaches en psycholoog helpen deze mensen zodat ze uiteindelijk weer een plek in de samenleving kunnen vinden. Ze leren deze mensen werk in de groene sector. Het leek me bijzonder om met dat soort jongens te werken, dat is nieuw voor mij.” Kijk voor meer informatie op www.stichtingrika.org.

De zakelijke kant

Michael werd echt uitgedaagd tijdens zijn stage, zo vertelt hij: “Het ging een stuk verder dan uitleggen hoe iemand een schoffel moet vasthouden. Ik heb me ook beziggehouden met de zakelijke kant. Als potentiële klanten ons benaderden voor een tuin, maakte ik bijvoorbeeld tuintekeningen. Ook heb ik deze gepresenteerd. Verder heb ik leveranciers in Nederland benaderd voor afspraken.”

“Toen we aankwamen, kenden we niemand en op ons afscheidsfeest waren er wel 60 mensen!”

Ook zware momenten

De stage was soms zwaar, vertelt Michael. “Werken in een totaal ander land is echt wennen. Ook was het soms lastig om 10 weken lang een appartement te delen. Gelukkig konden Jeron en ik in onze vrije tijd lekker eropuit in Paramaribo. We leerden via via veel mensen kennen. Toen we aankwamen, kenden we niemand en op ons afscheidsfeest waren er wel 60 mensen!”

Een tien gekregen!

Hoe is de stage uiteindelijk gewaardeerd? Michael: “Heel goed, ik heb een tien gekregen! Mijn stagebegeleider had niet verwacht dat het mij zo goed zou lukken om potentiële klanten aan te trekken. Ook heb ik hem geholpen met het maken van ontwerpen en contact leggen met leveranciers. Ik heb zelfs al een e-mail gekregen of ik van de zomer terug wil komen. De klanten vragen naar mij! En wie weet ga ik wel terug, zo niet deze zomer dan een andere keer.”

Relaxter, met meer respect

Wat heeft Michael geleerd van zijn stage? “Dit ligt vooral op het persoonlijke vlak. De manier van werken in Suriname is anders dan in Nederland. Surinamers denken: doe relaxed, alles komt goed. En dat ís ook vaak zo. Ook heb ik meer respect gekregen voor de medemens. In Suriname leven zoveel culturen en religies samen. Daar kunnen we in Nederland nog een voorbeeld aan nemen.”

Wil jij op buitenlandstage? Drie tips van Michael:

  1. Denk er goed over na en bespreek met je familie of het een goed plan is. Past zo’n stage wel bij jou?
  2. Spaar van tevoren. Tijdens de stage vliegt het geld eruit, met al die leuke dingen in je vrije tijd.
  3. Geniet! Later als je een gezinnetje hebt, maak je niet snel meer zo’n reis.

Waar vind ik een leerbedrijf?

op www.aequor.nl kun je snel een keuze maken in leerbedrijven uit verschillende landen

Vind een erkend leerbedrijf in het buitenland